Categoriearchief: Waarheen

Zoek je iets om naartoe te gaan? Waarheen helpt je op weg!!!

Tentoonstellingen – Opendeuren

OPENDEURDAGEN ONS11

zaterdag 17 en zondag 18 september van 11u tot 18u
zaterdag 24 en zondag 25 september van 11u tot 18u

adres : Jan Van Beersstraat 4 te 2018 Antwerpen

image

Iedereen welkom!!!

 

Nocturnes van de Brusselse musea

De zestiende editie van de Nocturnes van de Brusselse musea start donderdag 15 september. Tot en met 8 december pikken iedere donderdag minstens vijf musea tussen 17 en 22 uur op het initiatief in.
De toegang bedraagt slechts 3 euro (1,5 euro voor personen tot en met 25 jaar). Tijdens deze speciale avonden zijn sommige musea gratis toegankelijk.

Negenenzestig musea pikken over heel de periode op het evenement in. Ze verwennen de bezoeker met een gevarieerd programma van rondleidingen, workshops, demonstraties, meet & greets met de conservatoren.

De openingsavond gaat morgen 15 september feestelijk van start met een gratis vernissage in de Amerikastraat in Sint-Gillis, gratis toegang tot het Hortamuseum, het museum voor Fantastische Kunst en het centrum voor Fantastische Kunst. In het naburige museumdorp, tussen beide twee musea van Sint-Gillis, is van alles te beleven.

Het volledige programma van de Nocturnes staat op www.brusselsmuseumnocturnes.be

Wij noteren uit het rijke aanbod alvast het René Magritte museum (22/9), BOZAR (29/9), BELvue en Coudenberg (13/10), Wiels (27/10), museum van Elsene (10/11), de Centrale for Contempory Art (1/12).image

De wereld is mooier in het PAK

www.spectrumbeeldendekunst.be/413995832

Vorige zondag namen we Monika Macken, columniste van Spectrum Beeldende Kunst, mee naar de opening van Drawing Rooms #2, de nieuwe topexpo van PAK – platform voor actuele kunsten in de artistieke lusthof van de Middenkustpolder.

Monika deelde onze begeestering en verwoordde die op haar manier in Kunstkrabbel.
U leest haar indrukken op: www.spectrumbeeldendekunst.be/413995832

Drawing Rooms #2 kan u nog tot en met zondag 16 oktober bewonderen, ieder weekend van 10 tot 18.30 uur, aan de Dullaertweg 80 in Gistel.

Foto: Monika Macken met PAK-man Frank Demarest

image

White Circle is a unique audio-visual installation created by the German label raster-noton to celebrate its 20th anniversary. An immersive experience in the huge Horta Hall, with exclusive compositions by alva noto (Carsten Nicolai), Kangding Ray, Byetone and Frank Brettschneider. #BEAF16

Bozar Electronic Arts Festival 2016

image

NOG IN BOZAR – EARLY BIRDS / PICASSO

! [Early Birds] Wees er als eerste bij!

Koop je online tickets voor de expo Picasso. Sculptures vóór alle anderen en krijg 4 euro korting per ticket*. Aanbod geldig van 12 tot 25 september.

“Groots, ambitieus en duizelingwekkend”, schreef The New York Times over de expo “Picasso Sculpture” in het MoMA The Museum of Modern Art. Samen met het Musée Picasso Paris borduurt BOZAR verder op het thema. Meer dan tachtig beeldhouwwerken verbeelden de ondoorgrondelijke scheppingskracht van de kunstenaar en treden in dialoog met zijn schilderijen, keramiek en etnografische objecten.

*Niet cumuleerbaar met andere kortingen.

 

image

! Deze teksten werden gekopieerd uit social media


 

Nieuwtjes en tips voor bezoeken

*Tijdens de maanden mei en juni gaf de Vilvoordse Kunstenaar Pierre Bogaerts een cursus aquarel, basistechnieken en andere technieken.  Dit werd erg gesmaakt door onze leden, en een voortzetting hiervan zal zeker plaatsvinden rond dezelfde tijd volgend jaar.  Dus voorzie dit reeds in jullie agenda (mei/begin juni – woensdagnamiddag)(verdere info via info@kksteen.be )

*in augustus gingen ook weer de zomer-aquarelcursussen door van de koninklijke Portaelskring te Vilvoorde, o.l.v. Jan Van Lysebetten. Ook hieraan werd deelgenomen.  Info  www.portaelskring.be

*Ook onze voorzitter Peter Livens geeft nog steeds tekeninitiatie op maandagavond van 19.30 h tot 20.30 h, gratis voor leden, niet-leden ook welkom, (aan hen wordt echter wel een democratisch bedrag per les gevraagd).  Het  1e luik van deze cursus startte maandag 14/9 en behelst een 6-tal lessen.( verdere info bij peter@livens.net )

*2-wekelijks houdt Daniel Wenseleir nog steeds de initiaties, op donderdagnamiddag van 14.00 tot 17.00 u (info jelle.wens@outlook.be of jelle.wens@skynet.be ), dit is enkel voor leden.

*Eind augustus werd een blijvend kunstwerk ingehuldigd te Kapelle op den Bos, het resultaat van het project WEG VAN WATER (2013).  Een samenwerking van Kapelse leerlingen (lagere graad), rusthuis Akapella, de Vilvoordse Portaelskring en enkele leden van onze Kunstkring ’t Steen uit Weerde.  Ook onze kunstkring zal in de loop van 2016 zijn blijvend kunstwerk installeren, hieraan werkten de Zemstse Grabbelpassertjes mee in 2013. Wij houden jullie op de hoogte van de vooruitgang hiervan!

Sfeerbeeld foto Juliaan Deleebeeck.

Sfeerbeeld

*Belfius stelt topwerken tentoon in Rogiertoren

Een 100-tal topwerken uit de Belfius Kunstcollectie zullen voortaan twee keer per maand opengesteld worden voor het grote publiek. De kunstcollectie is één van de grootste van ons land en omvat vooral Belgische hedendaagse en moderne…

BRUSSELNIEUWS.BE

 

*Verschillende leden van onze Kunstkring bezochten reeds de Vilvoordse Kantfabriek, een nieuw project in een stukje erfgoed!

Kunst in de Kantfabriek blijft bekoren (Tekst Marc Corbanie)

www.spectrumbeeldendekunst.be/418694505

Nog tot en met zondag 27 september zet de Kantfabriek haar deuren wagenwijd open voor liefhebbers van beeldende kunst, telkens van donderdag tot en met zondag tussen 11 en 18 uur. …

Lees meer

Ook volgende expo’s zijn nog een aanrader, en vergeet niet dat MONS nog steeds Culturele Hoofdstad is en constant evenementen organiseert, check regelmatig hun website ( www.mons2015.eu )

 

* Folds in time – Eén tentoonstelling op twee locaties met werk van Lili Dujourie, tot 4/10, in S.MA.K. Gent en Mu.ZEE Oostende, www.smak.be en www.muzee.be

* Vurig China – Monumentale hedendaagse beeldhouwkunst uit China, tot 4/10 in Les anciens abattoirs Mons,www.mons2015.eu/nl/vurig-china

* Proximus Art Collectie – Kunst uit de jongste decennia uit de collectie van Proximus, tot 4/10 in Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle, www.museumdd.be

* Karel Dierickx – Voorstelbare werkelijkheid: de ontwikkeling van zijn werk van 1970 tot 2014, tot 11/10 in Raveelmuseum Machelen-aan-de-Leie, www.rogerraveelmuseum.be

* Triënnale Brugge – Kunst en architectuur in de historische stadskern, tot 18/10, diverse locaties in- en outdoor, www.triennalebrugge.be/nl

Atopolis – Expo over een ideale stad, samengesteld door Wiels Brussel voor Mons 2015, tot 18/10 in Manège de Sury in Bergen, www.mons2015.eu/nl/atopolis

* Contour 7 – Zevende biënnale voor bewegend beeld (video’s, films, installaties, performances), tot 8/11 in het stadshart van Mechelen, http://contour.be

* Marcel Broodthaers – Werk, films en documenten, tot 15/11, Herbert Foundation Gent,www.herbertfoundation.org

* Fotografiemissie Mons 2015 – Charleroi door de lens van Stephan Vanfleteren, tot 6/12, Musée de la photographie Charleroi, www.mons2015.eu/nl/node/230

Wenst u kennis te maken met de werking van ons atelier, steeds welkom op maandag- en donderdagavond van 19.30 tot 22.00 u

(dan is er ook telkens iemand van het bestuur voor meer uitleg)

! Ons atelier is een vrij atelier waar ieder zijn eigen ding kan doen.  Wij  richten ook initiaties in, om onze leden andere technieken aan te leren.  We zijn echter geen teken- of aquarelschool, jullie worden begeleid door academisch geschoolde leden, die dit doen als vrijwilliger.  Soms wordt er een docent van buiten de kring uitgenodigd, waarvoor je dan het door die persoon gevraagde ereloon betaald.

Tot de volgende!

Papieren kunst in Arboretum te Kalmthout

U heeft wellicht al eens gehoord van geschept papier, wel kunstenaar Bob Matthysen heeft deze vorm van papier maken tot een heuse kunstvorm verheven.

 

Als grafisch vormgever en doordat hij zijn hele loopbaan in een drukkerij werkte met industrieel papier, ontstond zijn belangstelling voor ambachtelijk papier. Hij wilde de materie opnieuw zelf gaan beheersen dus verrichte hij onderzoek naar hoe papier vroeger gemaakt werd, zowel hier als in andere landen en culturen. Nu exposeert hij in binnen- en buitenland.

 

De verscheidene papieren beeldhouwwerken zijn indrukwekkend en prikkelen de verbeelding. Het fragiele karakter van sommige werken zorgt ervoor dat ze lijken te zweven, terwijl andere werken recht uit de natuur lijken te komen.

 

Het is een kleine tentoonstelling, maar in combinatie met een bezoek aan het arboretum zelf echt de moeite waard.

 

Details:

Wanneer: Tot 28 juni nog dagelijks gratis bezoeken tussen 10 en 17u
Waar: Arboretum Kalmthout
Inkom tentoonstelling: Gratis
Inkom Arboretum: € 7

art4           art2

Bron: Noordernieuws.be
Afbeeldingen: Bob Matthysen

Vierde editie M-IDZOMER: een toffe museum- én festival combinatie

Voor de 4e keer richt de studentenstad Leuven in hartje stad tijdens deze zomer M-IDZOMER festival in.  Deze zal doorgaan van 1 Augustus 2013 tot 4 Augustus 2013.

Dit initiatief, wat een samenwerking is van de cultuurhuizen M, 30CC en Het Depot, zal doorgaan in de binnentuin van M in een sfeervol decor waar Het Depot voor de muzikale invulling zal zorgen.

In het museum zelf zal men naast de normale vaste collectie en zomertentoonstellingen zijn ogen de kost kunnen geven aan verscheidene performances dankzij het programma dat door 30CC werd samengesteld.

Buiten dit alles kan men tijdens M-idzomer ook nog een mooi graantje van de meer traditionele kunst meepikken.

Voor meer info (ticket informatie, programma) kan u hier terecht.

Waar:
M – Museum Leuven L.Vanderkelenstraat 28 3000 Leuven.

Wanneer:
Elke dag open vanaf 17u30 tot

do 01/08
expo > 00.00
festival > 01.00
vr 02/08 • za 03/08 • zo 04/08
expo > 23.00
festival > 01.00

Tentoonstelling – Magnifieke middeleeuwen

© www.museumplantinmoretus.be

Je zou het vandaag niet meer zeggen als je een boek ter hand neemt, maar boeken waren vroeger een echte kunstvorm.  Dit toont de tentoonstelling “Magnifieke Middeleeuwen” maar al te goed aan.

In het Antwerpse Museum Plantin-Moretus liggen momenteel veertig van de mooiste geïllustreerde manuscripten tentoongesteld, een streling voor het oog.  De versierde handschriften, de illustraties, simpelweg schitterend.  Als je dan weet dat slechts 3 tot 4% manuscripten van wat er bestond tussen de 8e en de 16e eeuw het overleefde, dan word je even stil.

Een bezoek brengen kan tussen 02/02/2013 en 05/05/2013.

Meer informatie?

Waar: Museum Plantin Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Contact: museum.plantin.moretus@stad.antwerpen.be of 03 221 14 50
Openingsuren: van 10 tot 17 uur / maandag gesloten

Veel genot van een stukje werelderfgoed gewenst!!

 

Volg de restauratie van het Lam Gods

De aanbidding van het Lam Gods, een van DE meest gekende werken van de gebroeders Van Eyck word sinds Oktober 2012 aan een grondige restauratie onderworpen.

De aanbidding van het Lam Gods, gebroeders Van Eyck © Lukas - Art in Flanders VZW, photo Hugo Maertens
De aanbidding van het Lam Gods, gebroeders Van Eyck
© Lukas – Art in Flanders VZW, photo Hugo Maertens

Men kan deze restauratie volgen in het Museum voor Schone Kunsten achter glas, een unicum.  De rest van de panelen blijven opgesteld in de Sint-Baafskathedraal.  Het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster heeft in dit kader een educatieve tentoonstelling geopend waar de restauratie en de geschiedenis van het werk meer toegelicht word.

Meer informatie:

Museum voor Schone Kunsten
Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster